KLEURRIJKE STAD
Utrecht is een verbindende stad met een diversiteit aan kleurrijke mensen. Hetero, homo, lesbo, bi, trans, non binair … Je seksuele of genderidentiteit maakt niet uit. We zijn allemaal trots op elkaar en op de stad waarin we wonen. 

Het T-shirt ‘Ik ben Utrechtenaar’ geeft je de kans om op een subtiele wijze en met een beetje zelfspot je open geest te tonen aan al je mede-Utrechtenaren. Koop hem voor €25,00 en steun meteen een goed doel!

 

UTRECHTER OF UTRECHTENAAR?

Utrechter of Utrechtenaar. Beide woorden betekenen feitelijk een inwoner van Utrecht. Maar ‘Utrechtenaar’ heeft vanuit het verleden een andere bijbetekenis.

In 1730 vond er een grootschalige heksenjacht plaats op Utrechtenaren, toen bleek dat in de ruïnes van het middenschip van de Domkerk homo’s elkaar in het geheim ontmoetten. De koster van de Dom klaagde over overlast en er werd een onderzoek ingesteld. De gevolgen waren enorm; een razzia die leidde tot homo-vervolgingen. In Utrecht werden 18 verdachten ter dood veroordeeld en gewurgd. De vonk sloeg over op de rest van Nederland en zorgde ervoor dat Utrechtenaar een scheldwoord werd voor mensen die ‘Utrechts gedrag’ (homoseksueel) vertoonden.

Bijna drie eeuwen later is het verschil in betekenis tussen Utrechtenaar en Utrechter er nog steeds. Laten we dit onderscheid voor altijd doorbreken en Utrechtenaar als geuzennaam omarmen. Koop het T-shirt en toon jezelf als ware Utrechtenaar!

INITIATIEFNEMERS

Dit initiatief is een samenwerking tussen Joost de Vries en Thirty030. Samen met de jonge stadsambassadeurs van Thirty030 wil Joost een sympathiek tegengeluid laten horen in de stad: Het is hartstikke oké om Utrechtenaar te zijn! 

Joost de Vries: ‘Vorig jaar droeg ik tijdens de Walk of Love mijn eigen ontworpen T-shirt met de tekst ‘Ik ben een Utrechtenaar’. De vele spontane en leuke reacties van mensen op straat motiveerden mij om samen met Thirty030ers Max, Mai en Christien dit project op te zetten en er meteen een goed doel aan te koppelen. We hoeven er namelijk zelf niks op te verdienen.’

  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn Black Round
  • Facebook - Black Circle

© Wan Mai Linh Ly

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now